Chichén Itzá

24.11.2012 11:37
Kukulkánova pyramida, které se také říká El Castillo, dvakrát do roka udivuje tisíce návštěvníků působivým „představením opeřeného hada“. Ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti stávali před severním průčelím pyramidy desetitisíce mayských věřících.
Stejně jako dnes turisté, i my jsme čekali na okamžik, až se Slunce bude nacházet v zenitu a jeho paprsky budou dopadat kolmo na zem a vytvářet jedinečnou hru světla a stínu.

                                                                                                                                                                         

Kombinací světla a stínu vzniká dojem, že se z vrchu pyramidy plazí po schodišti na zem velký světelný had. Pod schodištěm, u úpatí pyramidy, totiž stojí dvě obří kamenné hadí hlavy.
Kromě mystických dovedností je pyramida i svědkem matematických znalostí starých Mayů. Čtyřstranná devítistupňová pyramida má na každé straně jedno schodiště. Každé schodiště čítá 91 kamenných stupňů. Připočítáme-li k tomu i nejvyšší plošinu, dostáváme číslo 365, tj. počet dní v roce. Na vrcholku pyramidy lze poté nalézt 52 kamenných desek, tedy stejné číslo, jako počet týdnů v roce.

 

                                                                                                                                             zdroj:www.national-geographic.cz/

Máyové a jejich kalendář předpověděl spousty věcí , které se vždy v jiném obraze a světle staly! Poud se budeme držet této myšlenky , co podle vás může znamenat konec světa? Nebo že by se trefily do černého?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek