Eiffelova Věž

23.11.2012 20:23

 

 

Eiffelova věž (la Tour Eiffel) je 300 metrů vysoká železná rozhledna, symbol Paříže. Byla postavena roku 1889 podle projektu A. G. Eiffela k příležitosti Světové výstavy v Paříži v roce 1890.
 
Autor musel čelit ostrým výpadům estetiků 19. století a spisovatel Guy de Maupassant ji nazval "černým, obludným továrním komínem a ďábelským podnikem kotláře, posedlého velikášstvím".
Dominantou Paříže měla být pouze dočasně. Až do roku 1931 byla nejvyšší stavbou na světě. Při stavbě televizní kabiny na vrcholu se celá věž zvýšila o 7 metrů. Bylo na ní třeba 15 000 ocelových dílců a 2.5 milionu nýtů. Celková hmotnost byla 7 500 tun. Vzhledem k tomu, že se v průběhu desetiletí nikdy nevyměňovaly jednotlivé konstrukční části, ale vždy se jen přidávaly nové vrstvy betonu, hmotnost se nakonec zvýšila na 11 000 tun. V průběhu rekonstrukce bylo odmontováno 1500 betonových dílů a nahradily je ocelové desky.
Věž má tři patra - 1. ve výšce 57 metrů, kam vede 345 schodů, 2. ve výšce 125 metrů, kam vede 359 schodů, a 3. ve výšce 274 metrů. Třema nohama věže jezdí lanovky do 1. a 2. patra, ve čtvrté noze jsou schodiště pro pěší. Z 2. patra pak vede výtah do 3. patra. Oscilace (kmitání, výkyvy) vrcholu při silném větru je 12 centimetrů. Výška může kolísat až o 15 centimetrů. Při optimální viditelnosti lze z vrcholu dohlédnout až do vzdálenosti 67 kilometrů. Pod rozhlednou je busta A. G. Eiffela, kterou sem v roce 1923 umístil Antoine Bourdelle jako ocenění jeho práce.
Eiffelova věž inspirovala mnohé odvážlivce k šíleným kouskům. V roce 1912 se pařížský krejčí Reichelt rozhodl slétnout z věže pouze v plášti nahrazujícím křídla - vrhl se vstříc smrti před davem diváků.
Denně navštíví Eiffelovu věž (nesprávně někdy označovanou Eifelova či Eifellova) až 5 000 návštěvníků.

 

Zde možno virtuální prohlídka z Eiffelovy věže. www.gillesvidal.com/blogpano/paris.htm

                                                                                                                                              zdroj: alik.idnes.cz/

Příliš vysoko!! Prý je co opěvovat!! Myslíte že Francie na tu dobu nepřehnala míru možností a nemá problém se stabilitou Věže? Nebo máte nějakou vlastní zkušenost z návštěvy?

Datum: 23.11.2012

Vložil: Eliška

Titulek: Můj názor :D

Paríž je naozaj velmi romatické mesto. A keď sa dva milujú tak je pro ně toto mesto naozaj skvelá príležitosť. Paríž nabizí tolik památok, toli krásných reštauracií a velmi príjemných ludí verte mi lebo ja tam mam tetu či mamka tam ma kamosku. Vo Francii jsom bola a moc sa mitam libili určitě by som sa tam chcela vrátiť. A výšlap na Eiffelovku je makačka tolko schodov a lebo výtah,ale fronta jak na pláži u pobrežné hliadky :D

Přidat nový příspěvek