Kristus spasitel ve městě Rio de Janiero

23.11.2012 17:49

Kristus Spasitel - Noční Rio.

 

Obrovská socha byla nad Rio de Janeirem vztyčena na počet stého výročí nezávislosti. Nápad postavit ji tam se poprvé objevil v roce 1859, tehdy tuto myšlenku kněz Pedro Maria Bosse neúspěšně přednesl brazilské princezně Isabele.
Znovu se vynořila až s blížícím se stým výročím vyhlášení nezávislosti země. Mezi tím byla na vrchol hory vybudována železnice, což plánům na stavbu monumentu hrálo do karet.
Základní kámen sochy Krista byl položen počátkem dubna 1922 a následující rok byl v architektonické soutěži vybrán projekt brazilského inženýra Heitora da Silvy Costy. Socha samotná je nicméně dílem francouzského sochaře Paula Landowského. Práce na stavbě monumentu začaly v roce 1926, a o pět let později, 12. října 1931, bylo dokončené dílo slavnostně odhaleno.
Socha Krista Spasitele je tvořena železobetonovou konstrukcí, která je zvenčí obložena pláštěm z mastku. Tento mimořádně měkký minerál byl zvolen pro svou matně bílou barvu a snadnou opracovatelnost. Malta použitá při stavbě sochy obsahuje kromě běžných ingrediencí i tak "exotické" složky jako cukr a dokonce velrybí tuk.

                                                                                                                                                                               zdroj:ihned.cz/

Věřícím je kladným směrem , ostatním divem! Je potřeba stavět tyto stavby? Myslíte , že to dá lidem nějakou dobrou věc? Povedla se tato socha? Je povedená? Jak to vidíte vy? Napište svoji myšlenku.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek